Takeshi Kovacs Series

Η σειρά βιβλίων Takeshi Kovacs αποτελείται από τα Altered Carbon(2002), Broken Angels(2003) και Woken Furies(2005). Είναι μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας του Richard K. Morgan, και έχουν έντονα στοιχεία cyberpunk, μεγάλες δόσεις βίας, ενώ το πρώτο της σειράς νομίζω πως είναι και μια αξιοπρεπής ιστορία μυστηρίου.

Και στα τρία βιβλία πρωταγωνιστής και αφηγητής είναι ο Takeshi Kovacs, ένας κυνικός μισθοφόρος, και σε κάθε ένα μας περιγράφει μια “περιπέτειά” του. Η ιστορίες εξελίσσονται περίπου 500 χρόνια στο μέλλον. Η ανθρωπότητα έχει βρει τη λύση για την αιώνια ζωή, με τη μορφή ενός καταγραφέα, συνδεδεμένου με τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Η συσκευή αυτή καταγράφει την συνείδηση του ανθρώπου, και αν αυτός πεθάνει, μπορεί (αν ο αποθανών είχε ασφάλεια ζωής, ή οι συγγενείς του την οικονομική άνεση) να τοποθετηθεί σε ένα νέο σώμα, και η ζωή να συνεχίσει κανονικά από εκεί που είχε προσωρινά σταματήσει.

Αυτή η τεχνολογία, σε συνδυασμό με μια μορφή ακαριαίας επικοινωνίας, επιτρέπει τα ταξίδια ανάμεσα στις διάφορες αποικίες της ανθρωπότητας, αν και με μεγάλο χρηματικό κόστος. Η ταχύτητα του φωτός παραμένει το απόλυτο όριο ταχύτητας στον κόσμο του Takeshi, αλλά μετά την πρώτη ίδρυση μιας αποικίας με πολύ αργά πλοία, οι άνθρωποι μετακινούνται από κόσμο σε κόσμο μεταφέροντας ακαριαία την συνείδησή τους. Αφήνουν το σώμα τους σε έναν κόσμο, και καταλαμβάνουν ένα άλλο στον επόμενο.

Altered Carbon / Θνητοί Θεοί

Altered Carbon

Το πρώτο βιβλίο της σειράς, και το καλύτερο κατά την άποψή μου. Ο Kovacs βρίσκεται φυλακισμένος για κάποιες όχι και τόσο νόμιμες δραστηριότητές του, όταν λαμβάνει μια πολύ δελεαστική προσφορά από έναν υπερπλούσιο αυτόχειρα, ο οποίος του ζητά να εξιχνιάσει την δολοφονία του. Ξέρω ότι ακούγεται λάθος, αλλά έτσι είναι. Ο Kovacs αναλαμβάνει να λύσει το μυστήριο, και παράλληλα μας συστήνει στο μέλλον του Morgan.

Broken Angels

Broken Angels

Περίπου 30 χρόνια μετά τα γεγονότα του πρώτου βιβλίου, ο Kovacs, με την ιδιότητά του ως μισθοφόρος, βρίσκεται μπλεγμένος σε έναν εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται σε έναν μικρό και ασήμαντο πλανήτη. Αν και έχει βαρεθεί να πολεμά σε έναν πόλεμο χωρίς νόημα, δεν έχει τις διασυνδέσεις και τα χρήματα για να φύγει προς κάποιον άλλο, πιο ήρεμο κόσμο. Έτσι λοιπόν, όταν του προτείνεται μια συνεργασία σε μια όχι και τόσο νόμιμη, ή σχετική με τα καθήκοντά του, επιχείρηση, που μπορεί να τον κάνει πολύ πλούσιο, δέχεται αμέσως.

Woken Furies

Woken Furies

Ο Kovacs έχει καταφέρει να επιστρέψει στον μητρικό του πλανήτη, και περνά τις μέρες του εκτελώντας μια προσωπική σταυροφορία. Για κακή του τύχη θα έχει μια παρεξήγηση με την τοπική Γιακούζα, και στην προσπάθειά του να κρυφτεί βρίσκεται εθελοντής σε ένα μισθοφορικό σώμα που προσπαθεί να καθαρίσει μια ήπειρο του πλανήτη από έναν αυτόνομο στρατό τεχνητής νοημοσύνης. Εκεί θα κάνει μια γνωριμία που θα τον εμπλέξει σε μια σειρά γεγονότων που θα οδηγήσουν στο κοσμογονικής σημασίας φινάλε της σειράς.

Βασικό χαρακτηριστικό της σειράς είναι η βία. Πολλή βία. Με δεδομένο ότι αν κάποιος σκοτωθεί, αλλά δεν καταστραφεί ο καταγραφέας στον σβέρκο του, δεν είναι μόνιμα πεθαμένος, κατά κάποιο τρόπο οι σκοτωμοί και οι φόνοι στα βιβλία γίνονται πολύ πιο εύκολα, και χωρίς μεγάλα ηθικά διλήμματα. Επιπροσθέτως, η δολοφονία σε συνδυασμό με ηθελημένη καταστροφή του καταγραφέα (στο μυαλό μου τουλάχιστον) δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στην πράξη.

Το πρώτο βιβλίο το ευχαριστήθηκα αρκετά, αφού το μείγμα τεχνολογίας, μυστηρίου και χαρακτήρων έδινε πολύ καλό αποτέλεσμα. Στα δυο επόμενα οι χαρακτήρες και η πλοκή νομίζω πως βρέθηκαν σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με την τεχνολογία και τις εκρήξεις.

Altered Carbon 8/10
Broken Angels 7/10
Woken Furies 6/10

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.