Sci-Fi Top 10

Τα 10 καλύτερα βιβλία επιστημονικής φαντασίας που έχουμε δει ως τώρα.

Ο Αναρχικός των Δύο Κόσμων

Το καλύτερο παράδειγμα της γραφής της Λε Γκεν, μια ιστορία, μια πρόσκληση στον αναγνώστη να δει τα πράγματα με ένα άλλο μάτι, να τον κάνει να σκεφτεί. Μέσα από την συναρπαστική ιστορία του διάσημου φυσικού Σέβεκ, που γεννήθηκε σε έναν αναρχικό κόσμο αλλά αναγκάζεται να μεταβεί σε έναν κόσμο που μοιάζει αρκετά με τον δικό μας, ο αναγνώστης καλείται να σκεφτεί και να αμφισβητήσει πράγματα που θεωρούσε πάντα δεδομένα.

1984

Ένα καταπληκτικό βιβλίο, γραμμένο για να συνταράξει τον αναγνώστη. Με τα ολοκληρωτικά καθεστώτα να έχουν πρόσφατα ηττηθεί, ο Όργουελ έγραψε ένα μυθιστόρημα που δείχνει πως θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί η κατάσταση διαφορετικά. Ο ήρωας είναι εγκλωβισμένος σε ένα καθεστώς που ελέγχει την παραμικρή άποψη της ύπαρξής του, χωρίς καμία απολύτως ελπίδα διαφυγής.

Ντιουν

Η κλασσική ιστορία του αδικημένου ήρωα που ενάντια στις αντιξοότητες αγωνίζεται για να πάρει την εκδίκησή του παίρνει επικές διαστάσεις στο μυθιστόρημα του Χέρμπερτ. Σίγουρα το μεγαλύτερο κομμάτι της γοητείας του το βιβλίο το οφείλει στον μυθικό πλανήτη Αρράκη που έφερε στη ζωή ο συγγραφέας.

Κόκκινος Άρης

Ο ηρωικός αποικισμός του Άρη, μέσα από τα μάτια των αποίκων. Οι αληθοφανείς χαρακτήρες, σε συνδυασμό με τεχνολογία που ήδη υπάρχει, ή αναμένεται να υπάρξει άμεσα, κάνουν το βιβλίο να μοιάζει πιο πολύ με ιστορική καταγραφή, παρά με προϊόν φαντασίας.

Ο Άνθρωπος στο Ψηλό Κάστρο

The Man in the High Castle

Πώς θα ήταν ο κόσμος αν οι δυνάμεις του Άξονα είχαν επικρατήσει στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο; Η καλύτερη ίσως ιστορία εναλλακτικής πραγματικότητας, πολύ όμορφα ειπωμένη από τον Φίλιπ Ντικ.

2001, Η Οδύσσεια του Διαστήματος

Ποια είναι η θέση του ανθρώπου στο σύμπαν;
Όταν η ανθρωπότητα ανακαλύπτει σαφείς αποδείξεις για την επίσκεψη εξωγήινων όντων στη Γη, και ενδείξεις ότι αυτά τα όντα ενεπλάκησαν στην εξέλιξη του ανθρώπου, τότε πρέπει να ψάξει για απαντήσεις.

A Canticle for Leibowitz

A Canticle for Leibowitz

Ένα τάγμα μοναχών διαφυλάσσει την ανθρώπινη γνώση για αιώνες μετά από μια πυρηνική καταστροφή, ώστε κάποια στιγμή η ανθρωπότητα να καταφέρει να ανυψωθεί ξανά. Μπορεί όμως ο άνθρωπος να ελέγξει τα ένστικτά του και να αποφύγει την αυτοκαταστροφή του, ή είναι υποχρεωτικό να επαναλαμβάνει συνεχώς τα ίδια λάθη;

Ο Αιώνιος Πόλεμος

Η ζωή ενός στρατιώτη που μάχεται σε έναν πόλεμο που δείχνει να κρατάει για πάντα. Από τη μια πλευρά η αγωνία για την επιβίωση, και από την άλλη η αυξανόμενη αίσθηση ότι όσο περισσότερο βρίσκεται στο πεδίο της μάχης, τόσο αποξενώνεται από την κοινωνία την οποία υπερασπίζεται.

Υπερίων

Επτά προσκυνητές ανταλλάσσουν τις προσωπικές τους ιστορίες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους προς τους αντιεντροπικούς τάφους του πλανήτη Υπερίωνα, οι οποίοι κατά τα φαινόμενα ταξιδεύουν προς τα πίσω στο χρόνο, την ώρα που ο επικείμενος πόλεμος απειλεί να καταστρέψει την ανθρωπότητα.

Νευρομάντης

Ο Γκίμπσον μας δείχνει ένα μέλλον χωρίς εξωγήινους και διαστημόπλοια, στο οποίο οι κυρίαρχοι παράγοντες είναι οι επιχειρήσεις και η τεχνολογία. Το αχανές κυβερνοδιάστημα είναι η νέα άγρια δύση, και οι τυχοδιώκτες χάκερς οι νέοι πρωτοπόροι που το εξερευνούν.