Ender’s Shadow

Ender's Shadow

Το Ender’s Shadow είναι το πρώτο της σειράς βιβλίων Shadow του Orson Scott Card και κυκλοφόρησε το 1999. Ουσιαστικά είναι μια καταγραφή των γεγονότων που συνέβησαν στο Ender’s Game από την σκοπιά του Bean, αλλά και μια σε βάθος ανάλυση της καταγωγής και του χαρακτήρα του τελευταίου.

Το βιβλίο ξεκινά στο γκέτο του Ρότερνταμ, όπου ο μικρούλης Bean προσπαθεί να επιβιώσει ολομόναχος. Με αντίπαλο το μικροσκοπικό του μέγεθος και όπλο την τεράστια εξυπνάδα του καταφέρνει να κάνει τις συμμαχίες που χρειάζεται, ώσπου τελικά μια στρατολόγος του IF (International Fleet) αναγνωρίζει το δυναμικό του και τον στέλνει στο battle school. Από εκείνο το σημείο και μετά το βιβλίο γίνεται συμπληρωματικό του Ender’s Game.

Ο Bean παρουσιάζεται από τον συγγραφέα περίπου σαν την μεγαλύτερη ιδιοφυΐα που έχει περάσει ποτέ από τον πλανήτη, και όλο το βιβλίο είναι ένας φόρος τιμής στο κοφτερό του μυαλό, πράγμα που δεν μπορώ να πω ότι μου άρεσε. Ο Card εισάγει μερικές ενδιαφέρουσες προεκτάσεις στην αρχική ιστορία, αλλά και μερικές όχι και τόσο καλές, όπως η ιστορία με τον Nikolai.

Νομίζω πως στόχος του συγγραφέα ήταν να περιγράψει τι έγινε στη Γη μετά τη φυγή του Ender, και με αυτό το βιβλίο στήνει το σκηνικό και μας συστήνει τους κύριους παίκτες, ώστε να προχωρήσει στην περιγραφή με τα επόμενα βιβλία της σειράς.

Αυτό από μόνο του δεν είναι κακό, αλλά σε συνδυασμό με την θεοποίηση του Bean και το ότι από την αρχή γνωρίζουμε προς τα που πάει το βιβλίο συντελούν σε ένα σχετικά μέτριο αποτέλεσμα.

Ίσως αν διαβαστεί από κάποιον που δεν έχει διαβάσει προηγουμένως το Ender’s Game να αφήνει καλύτερη εντύπωση, αλλά αυτό δεν μπορώ να το ξέρω.

6/10

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Sci-Fi Με ετικέτα:

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.