Cryptonomicon

Το Cryptonomicon είναι ένα πολύ φιλόδοξο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας, με πολλά ιστορικά στοιχεία, από τον Neal Stephenson και κυκλοφόρησε το 1999.

Λέω ότι είναι φιλόδοξο, γιατί αφενός μεν έχει το διόλου ευκαταφρόνητο μέγεθος των 900+ σελίδων, αφετέρου δε ο συγγραφέας πολύ συχνά επιδίδεται σε εκτενείς τεχνικές περιγραφές που δεν ξέρω πόσο ενδιαφέρουσες μπορεί να είναι για κάποιον που δεν έχει άμεση σχέση με τα μαθηματικά ή την πληροφορική. Επιπλέον, οι εξαντλητικές περιγραφές κάθε προσώπου και τοπίου γίνονται συχνά κουραστικές.

Το βιβλίο εξελίσσεται παράλληλα σε δυο χρονικές περιόδους: τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, και τα τέλη της δεκαετίας του 90, την εποχή που άρχισε να φαίνεται η επίδραση που θα έχει ο παγκόσμιος ιστός στον ανθρώπινο πολιτισμό.

Το βιβλίο ακολουθεί πολλούς χαρακτήρες, όπως έναν Γερμανό κυβερνήτη υποβρυχίου, ή έναν Ιάπωνα αξιωματικό μηχανικού, αλλά οι κύριοι χαρακτήρες είναι τρεις.

Ο Lawrence Waterhouse είναι ένας ιδιοφυής Αμερικανός μαθηματικός ο οποίος είναι το πιο σημαντικό πρόσωπο από πλευράς Ηνωμένων πολιτειών στην προσπάθεια των συμμάχων να σπάσουν τους κώδικες του Άξονα.

Ο Bobby Shaftoe είναι ένας σκληροτράχηλος πεζοναύτης εθισμένος στην μορφίνη, που μέσα στον παραλογισμό των αποστολών που του ανατίθενται προσπαθεί να βγει από τον πόλεμο ζωντανός και να ξαναβρεθεί με την γυναίκα του που έχει αποκλειστεί στις κατεχόμενες από την Ιαπωνία Φιλιππίνες.

Ο Randy Waterhouse, εγγονός του Lawrence, είναι ένας χάκερ, μέτοχος σε μια εταιρία που έχει σκοπό την δημιουργία ενός απόλυτα ασφαλούς διαδικτυακού χώρου, ο οποίος θα παρέχει πλήρη ασφάλεια και ανωνυμία στους χρήστες και τις συναλλαγές τους, και σταδιακά θα μπορεί να παρέχει και ηλεκτρονικό χρήμα, και όλα αυτά αξιοποιώντας τις καλύτερες μεθόδους ηλεκτρονικής κρυπτογραφίας.

Στο βιβλίο περιέχονται πολλές ιστορικές αναφορές σε μια ουσιαστικά άγνωστη για μας πλευρά του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, αυτή του πολέμου του Ειρηνικού, ενώ και οι αναφορές στην σύγχρονη τεχνολογία της πληροφορικής είναι ως επί το πλείστον ακριβείς, αλλά δεν ξέρω πόσο ενδιαφέροντες μπορεί να είναι για κάποιον εκτός του κλάδου. Εγώ πάντως τις βρήκα ευχάριστες, αν και σε σημεία υπερβολικά αναλυτικές. Στις σελίδες του βιβλίου βρίσκονται ακόμα κρυμμένοι θησαυροί των ναζί, γιγάντιες σαύρες, κινήματα για τις ατομικές ελευθερίες ενάντια στην κυβερνητική αυθαιρεσία, παρανοϊκοί ανταγωνιστές, μαφιόζοι, αδίστακτοι στρατιωτικοί, και πολλά άλλα.

Δεν ξέρω αν θα πρότεινα σε κάποιον να διαβάσει το Cryptonomicon. Εμένα μου άρεσε, και υποψιάζομαι ότι θα αρέσει σε οποιονδήποτε έχει μια λίγο πιο βαθιά σχέση με τους υπολογιστές και τα δίκτυα, αλλά το μέγεθος του βιβλίου από μόνο του είναι αρκετά τρομακτικό.

8/10

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Sci-Fi Με ετικέτα:

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.