Artemis Fowl / Αρτέμης Φάουλ

Πριν λίγο καιρό είδαμε το “And another thing…”, του Όουεν Κόλφερ, το οποίο αποτελούσε την προσπάθεια του συγγραφέα να συνεχίσει την θρυλική σειρά “Hitch Hiker’s Guide to the Galaxy” (Γυρίστε τον Γαλαξία με Οτοστόπ), μετά τον θάνατο του δημιουργού της, Douglas Adams. Κατά την άποψή μου το αποτέλεσμα δεν ήταν και τόσο καλό, αλλά σήμερα θα δούμε μια άλλη σειρά, η οποία ανήκει ολοκληρωτικά στον Κόλφερ, τη σειρά του Αρτέμη Φάουλ.

Ποιος είναι ο Αρτέμης; Ο Αρτέμης είναι ένας πανέξυπνος πιτσιρικάς, γόνος Ιρλανδικής οικογένειας με πατροπαράδοτη παράδοση στο έγκλημα. Στα δώδεκα του χρόνια ο πατέρας του παίρνει ένα μεγάλο οικονομικό ρίσκο, το οποίο πηγαίνει στραβά, με αποτέλεσμα αυτός να εξαφανιστεί, η μητέρα του Αρτέμη να μισοτρελαθεί, και η οικογένεια να βρεθεί σε πολύ δύσκολη οικονομική θέση.

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες ο Αρτέμης θα πρέπει να πάρει στα χέρια του την κατάσταση και να βοηθήσει την οικογένειά του να ορθοποδήσει. Στο πλευρό του βρίσκεται ο Μπάτλερ, ο πιστός του φύλακας και υπηρέτης, του οποίου η οικογένεια είναι στην υπηρεσία των Φάουλ για γενιές και γενιές. Ο Μπάτλερ, αλλιώς γνωστός και ως ο άνθρωπος-βουνό, είναι ειδικός σε πολλές πολεμικές τέχνες, ικανός να χειριστεί κάθε όπλο και όχημα, και δεν θα αφήσει τίποτα να συμβεί στο νεαρό αφεντικό του.

Το σχέδιο του Αρτέμη είναι απλό: Μετά από πολλές έρευνες είναι πεπεισμένος πως τα ξωτικά υπάρχουν στ’ αλήθεια, και είναι αποφασισμένος να κλέψει το χρυσάφι τους. Για να το πετύχει αυτό, καταστρώνει ένα σχέδιο απαγωγής ενός ξωτικού, για την απελευθέρωση του οποίου σκοπεύει να ζητήσει μια τεράστια ποσότητα χρυσού, ακόμα κι αν έτσι ριψοκινδυνεύει το ξέσπασμα ενός πολέμου ανάμεσα στα ξωτικά και τους ανθρώπους.

Αυτή είναι συνοπτικά η υπόθεση του πρώτου βιβλίου που μας εισάγει στη σειρά. Εκτός από τους προαναφερθέντες θα γνωρίσουμε και άλλους κύριους χαρακτήρες, όπως την Χόλι, μια επίλεκτη αξιωματικό της αστυνομίας των ξωτικών, τον Τζούλιους, το ευέξαπτο αφεντικό της, τον Μαλτς, έναν κλεπτομανή νάνο και τον Φόουλυ, τον ελαφρώς παρανοϊκό κένταυρο που είναι το τεχνολογικό μυαλό της αστυνομίας των ξωτικών.

Είναι προφανές πως η σειρά απευθύνεται κυρίως σε παιδιά, αλλά διαβάζεται ευχάριστα και από πιο μεγάλα “παιδιά”, αρκεί να τους αρέσουν οι φανταστικές ιστορίες με νάνους και ξωτικά, ή το έξυπνο χιούμορ, με το οποίο είναι διανθισμένοι όλοι οι διάλογοι ανάμεσα στους χαρακτήρες.

Η σειρά ολοκληρώθηκε με την έκδοση του όγδοου βιβλίου, το καλοκαίρι του 2012. Σε αυτά οι πρώην εχθροί μετατρέπονται σε κάτι ανάμεσα σε κανονικούς και άσπονδους φίλους, και ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν καταστροφές που απειλούν τους ίδιους ή και ολόκληρο τον πλανήτη.

Artemis Fowl (Αρτέμης Φάουλ, Τα χίλια πρόσωπα)

Όπως είδαμε και παραπάνω, το πρώτο βιβλίο της σειράς, μας συστήνει στους χαρακτήρες και στο σύμπαν στο οποίο ζουν.

8/10

The Arctic Incident (Αρτέμης Φάουλ, Περιπέτεια στην Αρκτική)

Κατά την άποψη μου το καλύτερο της σειράς. Ο Αρτέμης μαθαίνει ότι ο πατέρας του είναι ζωντανός, και πρέπει να κάνει ότι μπορεί για να τον σώσει. Την ίδια στιγμή κάτι πολύ μεγάλο ετοιμάζεται στον κόσμο των ξωτικών, και οι πρώην εχθροί του στρέφονται στην διάνοια του Αρτέμη για να τους βοηθήσει.

9/10

The Eternity Code (Αρτέμης Φάουλ, Ο Κώδικας της Αιωνιότητας)

Ο Αρτέμης θέλει να βγάλει εκατομμύρια χάρη στην τεχνολογία των ξωτικών που έχει κλέψει, αλλά τα βρίσκει σκούρα όταν διαπιστώνει ότι οι επιχειρηματίες που απειλεί να καταστρέψει δεν πρόκειται να μείνουν άπραγοι.

6/10

The Opal Deception (Αρτέμης Φάουλ, Η Παγίδα)

Ένας παλιός εχθρός επανεμφανίζεται με σκοπό την εκδίκηση, και τόσο ο Αρτέμης όσο και οι φίλοι του θα βρεθούν σε θανάσιμο κίνδυνο.

8/10

The Lost Colony (Αρτέμης Φάουλ, Η Χαμένη Αποικία)

Από τον καιρό του τελευταίου πολέμου μεταξύ των ανθρώπων και των ξωτικών, μια φυλή των ξωτικών κρύφτηκε από τον κόσμο χρησιμοποιώντας ισχυρή μαγεία. Τώρα η μαγεία αυτή αρχίζει να εξασθενεί, και μόνο ο Αρτέμης μπορεί να αποτρέψει τον θάνατο χιλιάδων.

7/10

The Time Paradox (Αρτέμης Φάουλ, Το Παράδοξο του Χρόνου)

Οι δοσοληψίες του Αρτέμη με την μαγεία των ξωτικών προκαλούν την βαριά ασθένεια της μητέρας του. Ο Αρτέμης λοιπόν πείθει με ύπουλο τρόπο την Χόλι να τον βοηθήσει να επιστρέψει στο παρελθόν για να βρουν το μοναδικό φάρμακο που μπορεί να την σώσει, ρισκάροντας όμως έτσι την φιλία τους. Εκεί θα αντιμετωπίσει δυο εξαιρετικά επικίνδυνους εχθρούς, ο ένας από τους οποίους είναι ο διαβολικός παλιός εαυτός του.

7/10

The Atlantis Complex

Ο Αρτέμης έχει αρχίσει να χάνει τα λογικά του, και βρίσκεται σε μια αρκετά διαταραγμένη ψυχική κατάσταση, αλλά παραμένει η μοναδική ελπίδα της ανθρωπότητας (και της ξωτικότητας :p) ενάντια σε έναν νέο εχθρό.

6/10

The Last Guardian

Στο φινάλε της σειράς ο Αρτέμης καλείται για άλλη μια φορά να επιστρατεύσει την ευφυία του για να σώσει τους κατοίκους του πλανήτη από τα χέρια του ικανότερου αντιπάλου του. Ο συγγραφέας φροντίζει να κλείσει τις εκκρεμότητες που έχει αφήσει ανοιχτές, σε ένα αρκετά σκοτεινό βιβλίο, με αρκετούς θανάτους και δολοφονίες, που δεν αφήνονται να εννοηθούν, αλλά περιγράφονται κανονικά, αφού εμφανώς ο Κόλφερ πιστεύει ότι απευθύνεται σε ένα πιο μεγάλο ηλικιακά κοινό.

6/10

Αρκετά καλή παιδική σειρά, νομίζω πως τουλάχιστον τα δυο πρώτα βιβλία αξίζουν τον κόπο να ασχοληθείτε, κι αν σας αρέσουν μπορείτε να προχωρήσετε και στα επόμενα.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.