The Mote in God’s Eye

Το 1974 ο Larry Niven και ο Jerry Pournelle συνεργάστηκαν για να γράψουν το “The Mote in God’s Eye”, ένα μυθιστόρημα που εξιστορεί την πρώτη επαφή της ανθρωπότητας με έναν εξωγήινο πολιτισμό.

Το γεγονότα του βιβλίου λαμβάνουν χώρα 2000 χρόνια στο μέλλον. Σε αυτό το διάστημα ο άνθρωπος έχει εξερευνήσει τα άστρα, έχει αποικήσει εκατοντάδες πλανήτες, και έχει εμπλακεί σε τόσους πολέμους που τελικά διέλυσαν την αυτοκρατορία του σε πολλά απομονωμένα κομμάτια. Τώρα ο αυτοκράτορας είναι αποφασισμένος να ξαναενώσει όλους τους κόσμους του ανθρώπου κάτω από την ίδια σημαία, ώστε να σταματήσει τους πολέμους.

Μετά από μια μάχη με επαναστάτες στον πλανήτη Νέο Σικάγο, ο νεαρός Λόρδος Μπλέην γίνεται προσωρινά κυβερνήτης της ναυαρχίδας του στόλου, με αποστολή να την οδηγήσει στο αρχηγείο για επισκευές. Μαζί με τον Μπλέην, στο σύστημα της Νεάς Καληδονίας φτάνει και ενα εξωγήινο σκάφος, το οποίο αποτελεί την πρώτη επαφή του ανθρώπου με έναν εξωγήινο πολιτισμό. Και εφόσον ο επιβάτης του σκάφους δεν έχει επιβιώσει από το ταξίδι, ο Μπλέην και το πλοίο του επιλέγονται να κατευθυνθούν προς το σύστημα από το οποίο φαίνεται να προήλθε το σκάφος.

Το βιβλίο διαθέτει πολλά στοιχεία hard sci-fi, ενδιαφέροντες χαρακτήρες, ειδύλλιο και δολοπλοκίες, ενώ η ποιότητα του εξωγήινου πολιτισμού που εμπνεύστηκαν οι συγγραφείς είναι πολύ πρωτότυπη, και πολύ ενδιαφέρουσα. Το μόνο που με δυσαρέστησε λίγο είναι ότι το μεγάλο μυστικό αποκαλύπτεται αρκετά πριν το φινάλε, με αποτέλεσμα το τελευταίο κομμάτι του βιβλίου να έχει έναν διεκπεραιωτικό, πιο χαλαρό χαρακτήρα.

8/10

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.