A Fire Upon the Deep

“A Fire Upon the Deep” είναι ο τίτλος του μυθιστορήματος επιστημονικής φαντασίας του Vernor Vinge που κυκλοφόρησε το 1992, και το 1993 ήταν ο ένας από τους δυο νικητές του βραβείου Hugo. Ξεκίνησα το να διαβάζω χωρίς να έχω ιδέα τι να περιμένω, και τελικά ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη.

Η μεγάλη και πρωτότυπη ιδέα που εισάγει ο συγγραφέας είναι αυτή των Ζωνών Σκέψης, σύμφωνα με την οποία το σύμπαν χωρίζεται σε σχετικά αυστηρά καθορισμένες ζώνες, με μεταβλητά σύνορα, και ανάλογα με την ζώνη όπου βρίσκεται κάποιος, υπάρχει ένα ανώτατο όριο στην τεχνολογία και την νοημοσύνη που μπορεί να αναπτύξει. Κατά συνέπεια, οι πράξεις και τα γεγονότα που επηρεάζουν τις κινήσεις των ηρώων επηρεάζονται σημαντικά από αυτές τις ζώνες.

Αρκετά πρωτότυπες είναι και οι ιδέες του συγγραφέα σχετικά με την πιθανή φυσιολογία των φυλών που μπορεί να κατοικούν σε άλλους πλανήτες.. Για παράδειγμα, υπάρχουν οι Tines, που πραγματικά έσπασα να καταλάβω το κεφάλι μου μέχρι να καταλάβω περί τίνος πρόκειται, ενώ δυο από τους πρωταγωνιστές του βιβλίου είναι, στην ουσία, φυτά σε γλάστρες με ηχεία και ρόδες. Πέρα από αυτούς, υπάρχουν και πολλοί άλλοι κάτοικοι ενός γαλαξία που σφύζει από ζωή και διαφορετικότητα.

Το βιβλίο εξελίσσεται σε δυο σκηνές. Από τη μια παρακολουθούμε μια ομάδα ταξιδιωτών που προσπαθούν να σώσουν το Γαλαξία, και παράλληλα να σωθούν από μια σκοτεινή απειλή που φαίνεται να μην έχει αντίπαλο, και από την άλλη, παρακολουθούμε τα γεγονότα σε έναν μεσαιωνικό κόσμο, σε ένα επικίνδυνο σημείο των Ζωνών, στον οποίο κατευθύνονται οι ήρωες αφού εκεί βρίσκεται το μοναδικό όπλο που μπορεί να σώσει το Γαλαξία.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στο σύστημα Γαλαξιακής επικοινωνίας που χρησιμοποιούν οι φυλές στο σύμπαν του AFUTD, το οποίο είναι ουσιαστικά ένα τεράστιο, γαλαξιακής κλίμακας, usenet!

Μου πήρε αρκετές σελίδες, για να μην πω κεφάλαια, μέχρι να καταλάβω τι ακριβώς γίνεται σε αυτό το βιβλίο, αλλά από τη στιγμή που κατάλαβα τι περίπου συμβαίνει, το ευχαριστήθηκα πάρα πολύ. Αν και είναι σχετικά μεγάλο σε μέγεθος, νομίζω ότι σε κανένα σημείο δεν χάνει το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

8/10

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.