Το έξυπνο θερμοσίφωνο

Ένας από τους βασικούς καταναλωτές ενέργειας στο σπίτι μου είναι το θερμοσίφωνο. Αν και έχουμε ηλιακό, από τη μια το νερό δεν αρκεί πάντοτε για όλους, μιας και πλέον είμαστε τέσσερεις στο σπίτι, και από την άλλη, όσο χειμωνιάζει, τόσο λιγοστεύει το διαθέσιμο νερό από τον ήλιο.

Καμιά φορά λοιπόν ανάβουμε την αντίσταση για να κάνουμε μπάνιο εμείς ή τα παιδιά, ή να πλύνουμε κανένα πιάτο, το ξεχνάμε, και αυτό καίει με τις ώρες. Φυσικά μόλις πιάσει θερμοκρασία το νερό, ο θερμοστάτης απενεργοποιεί την αντίσταση, αλλά ένα καζάνι νερό στους 65-70 βαθμούς, στην ταράτσα, με θερμοκρασία περιβάλλοντος 10 βαθμούς, ε, μάλλον θα έχει αρκετές απώλειες.

Ξέρω ότι υπάρχουν μηχανικοί χρονοδιακόπτες που μπορεις να βάλεις στο διακόπτη του θερμοσίφωνα, ώστε να δουλέψει για όσο χρόνο χρειάζεται, και μετά να σβήσει, αλλά γιατί να μην το πάμε ένα βήμα παραπέρα;

Στο πρότζεκτ αυτό χρησιμοποιήσαμε έναν έξυπνο διακόπτη με συνδεσιμότητα wifi, και ένα ρελέ ισχύος. Βάλουμε το ρελέ εν σειρά, ανάμεσα στο διακόπτη και την ασφάλεια του θερμοσίφωνα, και από την ίδια γραμμή τροφοδοτούμε και τον έξυπνο διακόπτη. Ο έξυπνος διακόπτης δε, θα είναι που ελέγχει την ενεργοποίηση του ρελέ.

Με αυτή την εγκατάσταση μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε με τον έξυπνο διακόπτη και το θερμοσίφωνο. Για παράδειγμα μπορούμε

  • Να ανάψουμε/σβήσουμε το θερμοσίφωνο από το κινητό μας, ακόμα και αν είμαστε εκτός σπιτιού.
  • Να βάλουμε μέγιστο χρόνο λειτουργίας της αντίστασης, για να μην το ξεχνάμε.
  • να ορίσουμε συγκεκριμένες ώρες που θα λειτουργεί, ώστε να έχει ζεστό νερό τα χειμωνιάτικα πρωινά που θέλουμε να αλλάξουμε και να πλύνουμε το μωρό και η βρύση βγάζει παγάκια.

Η εγκατάσταση δεν είναι ιδιαίτερα περίπλοκη, αλλά καλό θα είναι να την κάνει κάποιος που γνωρίζει και έχει τα απαραίτητα εργαλεία.

Ο Διακόπτης

Ο διακόπτης που διάλεξα μετά από 3 ολόκληρα λεπτά ψαξίματος στο google ήταν ο Sonoff Basic R2.

Ο διακόπτης για να λειτουργήσει πρέπει να συνδεθεί με την εφαρμογή eWeLink η οποία τη στιγμή της εγκατάστασης αλλά και τώρα που γράφω αυτό, δεν είναι διαθέσιμη για κάποιο λόγο στο Play store. Στο App Store την βλέπω κανονικα (μέσω browser).

Κι επειδή ο διακόπτης δεν λειτουργεί χωρίς την εφαρμογή, και δεν έχω iphone, αναγκάστηκα να την εγκαταστήσω μέσω apk, ότι κι αν σημαίνει αυτό από πλευράς ασφαλείας για το τηλέφωνο, αλλά και το πόσο εύκολο είναι να το κάνει κάποιος μη σχετικός με το αντικείμενο. Μεγάλο φάουλ αυτό.

Από κει και πέρα, η διαμόρφωση του διακόπτη ήταν σχετικά εύκολη μέσα από την εφαρμογή, τόσο η σύνδεση στο wifi, όσο και οι λειτουργίες του διακόπτη αυτές καθαυτές. Ο διακόπτης έχει και ένα led το οποίο αλλάζει χρώμα ανάλογα με τον αν είναι ανοιχτός ή κλειστός, καθώς και ένα μπουτόν για χειροκίνητη ενεργοποίηση, χωρίς την χρήση της εφαρμογης.

Ένα πράγμα που κάνει και αυτή η συσκευή, όπως και σχεδόν ότι άλλη “εξυπνη” μπαίνει στο σπίτι, είναι ότι πρέπει να μιλάει με τη μαμά εταιρεία, και μέσω αυτής με τον χρήστη. Αυτό από τη μια έχει το προτέρημα της ευκολίας στη χρήση, καθώς και την δυνατότητα ελέγχου χωρίς να είναι κανείς στον ίδιο χώρο, αλλά από την άλλη σου αφαιρεί τον έλεγχο από τις συσκευές σου. Όλα αυτά βέβαια λύνονται κάνοντας μερικές αλλαγές στη συσκευή, για τις οποίες θα μιλήσουμε σε επόμενο άρθρο.

Επιπλέον, αν και προμηθεύτηκα βάση ράγας για τον διακόπτη, είναι τόσο μεγάλος που ούτε για αστείο δεν χωράει δίπλα στις ασφάλειες, έτσι είναι τοποθετημένος μπροστά, με τα καλώδια ελέγχου και τροφοδοσίας να φαίνονται να μπαίνουν στο εσωτερικό του πίνακα.

Επίσης, με λίγο παραπάνω ψάξιμο, νομίζω το Sonoff TH16 με υποδοχή για αισθητήρες θερμοκρασίας και υγρασίας, μου αρέσει περισσότερο για επόμενα πρότζεκτ.

Το ρελέ

Το ρελέ ισχύος είναι ένα Legrand 25A με διακόπτη.

Αν και ο διακόπτης δεν είναι αυστηρά απαραίτητος για τη χρήση που θέλουμε, δίνει την επιλογή να μπορούμε να ενεργοποιήσουμε το θερμοσίφωνο χειροκίνητα αν πάθει κάτι ο έξυπνος διακόπτης.

Σε επόμενο άρθρο θα δούμε και πως βάλαμε διαφορετικό λογισμικό στον έξυπνο διακόπτη, για να ξεφορτωθούμε το eWeLink και την εξάρτηση από τη μαμά εταιρία.

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως DIY Με ετικέτα:

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.