Κάπως έτυχε, και δεν είχα ποτέ ουσιαστικά επαφή με την Python. Ξέρω ότι υπάρχει πολύς κόσμος που “πίνει νερό στ’ όνομά της”, αλλά από τη μια το αντικείμενο της εργασίας μου ήταν πάντοτε σε C, και αραιά και που σε C++, και από την άλλη τα άπειρα ξεχασμένα και μισοτελειωμένα προσωπικά μου project τα έγραφα σε C++ ή Java(Android). Τις δε scripting ανάγκες μου, τις κάλυπτε μια χαρά το bash.
Πρόσφατα όμως, χρειάστηκε να τραβήξω κάποια δεδομένα από μια σελίδα, για ένα script. Τα δεδομένα όμως έπρεπε να τα πάρω με μια HTTP POST αναζήτηση, και με το curl δεν έβγαζα άκρη. Μια αναζήτηση στο Google αργότερα, βρίσκω την βιβλιοθήκη requests της Python. Λίγο trial and error, και το script που ήθελα να φτιάξω ήταν έτοιμο χωρίς πολλή ταλαιπωρία.
Έχοντας αυτή λοιπόν την εμπειρία, μου ήρθε η ιδέα την προηγούμενη εβδομάδα, να φτιάξω ένα Telegram Bot σε Python, σαν άσκηση για να γνωρίσω λίγο καλύτερα τη γλώσσα.
Λίγο διάβασμα λοιπόν, λίγο αναζήτηση για σχετικά παραδείγματα, και σε λίγες ώρες είχε ένα Bot με 2-3 βασικές λειτουργίες. Αυτό που μου φάνηκε απίστευτο είναι ότι μπορείς να βρεις Python βιβλιοθήκες για ΤΑ ΠΑΝΤΑ!
- Θες να υλοποίησεις το API του telegram; Υπάρχει βιβλιοθήκη.
- Θες σύνδεση με την MySQL; Ορίστε βιβλιοθήκη.
- Θες εύκολο threading; Να, κι άλλες βιβλιοθήκες.
Είχα μια σχετική συζήτηση με έναν φίλο που έχει εμπειρία με τη γλώσσα, και μου είπε χαριτολογώντας ότι η Python λέγεται η γλώσσα του τεμπέλη, γιατί υπάρχουν ήδη έτοιμα τα πάντα! Προφανώς και πρόκειται για αστείο, και ήδη αρχίζω να καταλαβαίνω γιατί είναι τόσο δημοφιλής γλώσσα.
Περισσότερες πληροφορίες για το project-γνωριμία μου με την Python υπάρχουν εδώ.